Parteneri

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ PE STUDII CANADIENE 

3-5 iulie 2025

 

Facultatea de Litere și Facultatea Transfrontalieră organizează în perioada 3-5 iulie 2025 Conferința Internațională „Du sensible dans l’espace et le temps canadiens/ The Sensitive Dimension of Canadian Time and Space”.

25 de specialiști provenind din 5 țări, vor participa online și onsite la un fructuos schimb de idei în domenii diverse asociate studiilor canadiene, pe teme precum: timpul sensibil și temporalitatea; spațiul sensibilizat, vector al modelării identitare; introspecția senzorială în spațiul public; „transcrierea” și povestirea spațiului senzorial; vectori de sens, sensibilitate și sensibilitate în relatările de călătorie ale primilor canadieni; teritoriile sensibile ale aborigenilor / primelor națiuni; metafore existențiale înghețate în timp; scriitorul, geograful sensibilului; însușirea spațiului și timpului în subiectul exilului.

Manifestarea beneficiază de sprijinul Ambasadei Canadei și se desfășoară sub egida Asociației Central-Europene de Studii Canadiene. Printre invitații de marcă amintim: Tristan Garcia, consilier la Ambasada Canadei în România; Blanca Navarro Pardinas și Luc Vigneault, profesori doctori la Universitatea din Moncton-Canada; Octavian More, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, președintele Asociației Central-europene de Studii Canadiene; Felicia Mihali, scriitor francofon din diaspora românească, editor și traducător de succes.  

„Matricele temporale, universale sau individualizate au forjat națiunea canadiană, spiritul canadian și identitatea sa complexă. Acestea au fost înghețate în stereotipuri reductive ale vastității spațiale și climatice care abundă într-o literatură, o cultură și o civilizație aparte. Fiecare domeniu de cercetare specific își „extrage” din spațialitatea și temporalitatea canadiană propriul spațiu și timp de cercetare, pe care le investește cu maximă importanță și prioritate”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Andrei, organizatoarea principală a evenimentului.

Conferința include două ateliere de traducere, unul în limba franceză, care presupune o traducere din cartea Dancing Queen de Felicia Mihali, în prezența autoarei și unul în limba engleză, care se axează pe traducerea unui fragment din Margaret Atwood, la care vor participa studenți masteranzi de pe ambele maluri ale Prutului. Atelierul de traducere în limbra franceză se va desfășura, pentru cei interesați, la Biblioteca Franceză „Eugène Ionesco”, str. Basarabiei nr. 14, cu începere de la ora 10,00.

PROGRAM

Caravane des études et carrières francophones 

Sesiune de informare, 27.05.2025, ora 14:00, sala AS211

Caravane des études et carrières francophones este parte a proiectului - far Campus France Roumanie organizat în colaborare cu reţeaua Institutului francez şi a Alianţelor franceze din România și desfăşurat la nivel național în perioada noiembrie 2024 – mai 2025 în scopul promovării cercetării şi învăţământului superior francez în rândurile liceenilor şi studenţilor. Prin sesiuni de informare despre studiile superioare din Franţa, Caravana vizează, în acelaşi timp, promovarea diferitelor programe de burse acordate de Ambasada Franţei.

Caravana studiilor şi carierelor francofone în România:

- promovează studiile în limba franceză în Franţa dar şi în România, de la liceele bilingve până la filierele universitare francofone

- prezintă tinerilor liniile operaţionale din companii şi capacitatea de angajare în mediul francofon

-atrage tinere talente către mediul economic francofon din România.

SĂRBĂTORIM ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI LA FACULTATEA DE LITERE 
 
Anual pe 20 martie sărbătorim Ziua Internațională a Francofoniei la Facultatea de Litere. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați găzduiește luna aceasta o serie de evenimente organizate sub egida Centrului de Reușită Universitară (CRU), parte a Facultății de Litere pentru celebrarea limbii și culturii franceze și francofone.
Astfel, Centrul de Reușită Universitară vă invită pe 20 martie, de la ora 10:00, la AS 111 să participați la o întâlnire virtuală cu reprezentanții unei companii franceze active în România – Cegedim Service Center. Aceștia le vor prezenta tinerilor domeniul lor de activitate, cerințele, competențele și abilitățile necesare pentru angajare, precum și eventuale oferte de muncă și stagii de practică.
Cegedim Service Center a luat ființă în Romania în urmă cu 8 ani, în acord cu nevoile de creștere ale activităților grupului Cegedim din care face parte. Această nouă entitate a adus oportunitatea de a dezvolta noi activități pentru clienții din Franța sau de a le continua pe cele lansate deja în țările în care grupul Cegedim este prezent. Dezvoltarea companiei a ținut cont de competențele lingvistice și operaționale recunoscute și de potențialul de talente din domeniile IT din Romania. În prezent, se poziționează ca un centru de excelență operațională în parteneriat cu diferitele business line-uri ale Grupului, fiind un shared center exclusiv pentru Grupul din care fac parte.
 
 
poster_CRU_20_martie_2025.jpg
 
 
 
 

 „Mass-media în campania electorală, martor sau actor?

Cine scrie pe rețelele sociale, cum verificăm informațiile care ajung la noi și ce rol mai are mass-media astăzi? Sunt întrebări care ne privesc pe toți și la care vor răspune doi dintre cei mai avizați specialiști pe media și educație media. Este vorba de Mircea Toma, reprezentantul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și de Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), unul dintre cele mai militante ONG-uri cu privire la drepturile jurnaliștilor.

Cei doi se vor afla vineri, 28 martie, de la ora 11,00 la UDJG, în Aula Magna din Campusul Științei și vor încerca să deslușească ițele încurcate ale dezinformării, în context electoral, pentru a răspunde la tema Conferinței organizate de Facultatea de Litere a UDJG în colaborare cu CNA și CJI: „Mass-media în campania electorală, martor sau actor?

„În contextul foarte larg a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024, se impune o discuție serioasă despre canalele de informare pe care le folosim atunci când trebuie să luăm decizii importante. Mai are mass-media tradițională puterea și influența pe care le avea în anii de după Revoluție? Cine ne informează și cum ne verificăm informațiile? Sunt întrebări pe care fiecare cetățean cu drept de vot ar trebui să și le pună în viitorul apropiat. Ne bucurăm să aducem la Galați doi dintre cei mai avizați specialiști în domeniu, care vor avea o discuție cu studenții noștri, mai ales cu cei de la specializarea Jurnalism, dar și cu oamenii din mediul academic și gălățenii interesați de acest subiect”, a declarat conf. univ. dr. Cătălin Negoiță de la Facultatea de Litere.

Evident că se va discuta și despre educația media în rândul tinerilor, una dintre misiunile importante ale CNA și CJI, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu atât mai mult în contextul în care mediul online reprezintă, astăzi, o sursă de dezinformare și conținut ilegal.

Intrarea este liberă, invitații sunt de marcă, iar subiectul de maximă actualitate, așa că vă așteptăm în Campusul Științei, în număr cât mai mare!

INTERNATIONAL STUDENTS’ WORKSHOP

"Breaking Barriers, Building Momentum Celebrating Progress and Empowerment during Women's Month"

 

Throughout history, women have shaped society through their essential contributions to culture, science, art, and civil rights. Yet, their voices have not always been heard or fully recognized. In a world which is constantly evolving, finding and asserting an authentic voice remains an act of courage and a redefinition of identity. Breaking Barriers, Building Momentum is an opportunity to reflect on these journeys and celebrate progress by creating a space for dialogue and artistic expression.

The Faculty of Letters, in collaboration with the Faculty of Arts, invites you to this special edition of the event, initiated last year by the former ETA Fulbright lecturer Amy Biederman and continued this year by the current Fulbright lecturer, Haley Stevens. Under the central theme Global Voices, this event highlights the diversity and strength of female expression in cultural and artistic, social and educational, and academic spaces.

📌 Thursday, March 6

Women Empowerment - exhibition showcasing artworks by students from the Faculty of Arts, inspired by the strength and resilience of women.

Invited Fulbright ETAs – presentations on the role of women in various fields.

Student presentations-   exploring women's contributions to literature, history, and society.

Workshop programme

  • Certificare lingvistică
  • Parteneri
  • Admitere
  • Contact