Știri și evenimente

Călătorie în jurul lumii prin tradițiile de Crăciun

În Africa de Sud, mâncarea tradițională de Crăciun o constituie insectele prăjite. Acest lucru, dar și multe alte curiozități au putut afla astăzi studenții Facultății de Litere din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați în cadrul Atelierului „Winter Celebrations around the World” ce i-a avut invitați speciali pe lectorul Fulbright Amy Biedermann, lectorul de limba italiană, Carla Dodi, lectorul de limba chineză, Danyao Xie, și lectorul FLE Zouhair Hariq. Studenții și profesorii facultății au fost încântați să călătorească în toate colțurile lumii pentru a afla informații despre tradiții și obiceiuri specifice Crăciunului. Timp de aproximativ patru ore, participanții s-au bucurat de o atmosferă caldă, dominată de colinde și învăluită într-o aromă de sărbători cu iz de mandarine, turtă dulce și cozonac.

Lectorul FLE Zouhair Hariq a reușit să capteze atenția auditoriului cu o prezentare despre obiceiurile de Crăciun din diferite țări. Studentele din anul al III-lea ne-au introdus în istoria acestei sărbători începând din perioada celților și continuând cu epoca victoriană. Prezentările au fost susținute de un suport media atractiv, imaginile  inedite ale primelor felicitări de Crăciun fiind cele care mi-au capatat atenția.

Lectorul de limba italiană, Carla Dodi, ne-a încântat cu o selectie de cântece dedicate sărbătorilor de iarnă printre care și o parodie muzicală inedită! De la lectorul de limba chineză, Danyao Xie, am aflat că sărbătorile de iarnă pregătesc „Festivalul primăverii”, ocazie cu care oamenii își dăruiesc mere drept simbol al urărilor de pace și fericire.

În continuare, cei prezenți au făcut cunoștință cu bucătăria franțuzească. Nu au lipsit specialitățile de Crăciun, printre care foie gras, buche de Noel și celebrul curcan. Nici obiceiurile românești specifice sărbătorilor de iarnă nu au fost uitate, studenții din anul al II-lea însoțind prezentarea acestora cu un colind tradițional, „Astăzi s-a născut Hristos”.

Apoi, am fost purtați prin istoria bradului de Crăciun. Am putut afla că primul brad împodobit datează din 1510, și că fiecare țară are un mod aparte de împodobire a bradului. Creativitatea oamenilor nu are limite, astfel că dacă germanii obișnuiesc să ascundă printre ramurile bradului un glob în formă de castravete murat, indienii preferă să își decoreze bradul cu banane și mango.

Despre cadouri, vestimentație și machiaj de Crăciun mai puțin tradiționale ne-a vorbit studenta Bianca Elena Lungu, iar prezentările lectorului Fulbright Amy Biedermann și ale studenților Buket Yasli și Adelin Cristea au fost unele interactive și provocatoare in același timp.

Ultimele două prezentări din cadrul acestui atelier au vizat creșterea gradului de conștientizare al studenților și al cadrelor didactice prezente cu privire la aspecte problematice ale societății contemporane. Astfel, dacă Ioana Alexandra Lungu a adus în discuție, printr-un videoclip scurt, dar de impact, problematica risipei alimentare și a cheltuielilor nechibzuite de sărbători, Magdalena Deak, blood fluencer, a subliniat importanța și beneficiile donării de sânge atât pentru donatori, cât și pentru pacienți.

 

Adriana Paic, anul I, jurnalism